Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.belstu.by/handle/123456789/19810
Title: Харчовая палітыка часовага ўрада ў Беларусі на этапе разгортвання Лютаўскай рэвалюцыі
Authors: Рыжанкоў, Ігар Міхайлавіч
Keywords: продовольственная политика
аграрный вопрос
хлебные запасы
Временное правительство
белорусское крестьянство
Февральская революция
история Беларуси
Issue Date: 2016
Publisher: БГТУ
Citation: Рыжанкоў, І. М. Харчовая палітыка Часовага ўрада ў Беларусі на этапе разгортвання Лютаўскай рэвалюцыі / І. М. Рыжанкоў // Труды БГТУ. №5. История, философия, филология, 2016.- С. 24-27
Abstract: У артыкуле раскрываецца роля і месца харчовага пытання ў палітыцы Часовага ўрада з чэрвеня па жнівень 1917 г. Аўтар адзначае, што ў чэрвені – ліпені дзяржаўныя структуры і «рэвалюцыйная дэмакратыя» працягвалі працаваць на павышэнне эфектыўнасці агітацыйнапрапагандысцкай работы на вёсцы. Сфармаваная сетка губернскіх, павятовых і валасных харчовых камітэтаў распачала рэалізацыю хлебнай манаполіі: улік, развёрстку і рэквізіцыі хлебных запасаў ураджаю 1916 г. па «цвёрдых цэнах». З ліпеня 1917 г. са зрывам наступальніцкіх аперацый і палітычным крызісам, абвастрэннем дэфіцыту прамысловых тавараў, інфляцыяй зніжаюцца памеры продажу дзяржаве хлеба, частка валасных харчовых камітэтаў санкцыянуюць захоп памешчыцкіх пасеваў, выганаў і выпасаў. Павялічваецца таемны продаж хлеба па высокіх цэнах, распаўсюджваецца вінакурэнне. Павышэнне Часовым урадам пад канец жніўня «цвёрдых цэн» на хлеб у два разы не вырашыла кардынальна сітуацыю.
URI: https://elib.belstu.by/handle/123456789/19810
Appears in Collections:Труды БГТУ. № 5. История, философия, филология, 2016




Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.