Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.belstu.by/handle/123456789/19733
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЗдановіч, Ніна Іванаўнаbe
dc.date.accessioned2017-03-28T09:22:16Z-
dc.date.available2017-03-28T09:22:16Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationЗдановіч, Н. І. Некаторыя аспекты тэхналогіі вырабу познесярэдневечнага посуду Беларусі / Н. І. Здановіч // Труды БГТУ. №1. Лесное хозяйство, 2015. - С. 252-255.-
dc.identifier.urihttps://elib.belstu.by/handle/123456789/19733-
dc.description.abstractУ святле стварэння нацыянальнага каларыту аграсядзіб паўстае пытанне адраджэнне традыцыйных начынняў для страваў, што стане важным элементам надання мясцовага каларыту іх інтэр’еру. Гэта патрабуе вывучэння пытанняў тэхналогіі вытворчасці посуду. Яна ўключае ў сябе пытанні складу фармовачнай масы, тэхнікі фармоўкі, спосабу абпалу і аздаблення паверхні. У фармовачнай масе непаліваных і паліваных начынняў 16–17 стст. дададзена ад 25 да 40% дамешкаў (натуральных – пясок, часам мергель, і штучных – жарства ці пясок, часам шамот). Фармаваўся посуд толькі на ручным (да 16 ст.) ці нажным крузе. Абпальваўся ў акісляльным, аднаўленчым ці нявытрыманым акісляльным асяроддзях пры тэмпературы ад 700 да 900°С. Для аздаблення паверхні ўжывалі абварванне, ангабіраванне, глянцаванне. Ва Усходнім рэгіёне палiвалася ўнутраная паверхня, а знешняя часта пакрывалася слоем белага ангобу пад палiву. У Заходнім рэгіёне ангоб ужываўся толькі для роспісу. Паводле тэхнікі нанясення арнаменту вылучаюць рыфлёны, штампаваны (у тэхніцы карбоўкі), наляпны, намаляваны арнамент, наколы, насечкі, пальцавы арнамент. Рэгіянальныя асаблівасці ёсць у складзе фармовачнай масы, перавагах у традыцыі аздаблення посуду ці яго арнаментацыі.be
dc.format.mimetypeapplication/pdfen
dc.language.isobeen
dc.publisherБГТУru
dc.subjectфармовочная массаru
dc.subjectтехника формовкиru
dc.subjectобработка поверхностиru
dc.subjectорнаментальная системаru
dc.subjectобжигru
dc.subjectсредневековая керамикаru
dc.subjectБеларусьru
dc.titleНекаторыя аспекты тэхналогіі вырабу познесярэдневечнага посуду Беларусіbe
dc.typeArticleen
dc.identifier.udc338.48:502-
Appears in Collections:Труды БГТУ. №1. Лесное хозяйство, 2015




Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.