Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.belstu.by/handle/123456789/65319
Title: Quantitative assessment of laboratory chemical waste
Authors: Yegorova, Z.
Sabut, D.
Keywords: laboratory chemical waste
chemical waste
chemical reagents
disposal of laboratory chemicals
лабораторные химические отходы
химические отходы
химические реагенты
утилизация лабораторных химикатов
Issue Date: 2023
Citation: Yegorova, Z. Quantitative assessment of laboratory chemical waste / Z. Yegorova, D. Sabut // Znanstvena misel journal. - 2023. - № 82. - P. 3-6. - Bibliogr.: 8 nam. - il., tabl.
Abstract: Using the example of a specific laboratory, the problem of the formation and accumulation of chemical waste as a result of its testing activities is considered. It has been shown that during the year, more than 100 kg of chemical reagents belonging to substances of different chemical classes, having different physical states and degrees of danger, are consumed to test agricultural and food products. It is recommended to develop standard laboratory regulations on accounting, collection and storage methods, and methods of disposal of the resulting residues of laboratory chemicals.
На примере конкретной лаборатории рассмотрена проблема образования и накопления химических отходов в результате ее испытательной деятельности. Было показано, что в течение года для тестирования сельскохозяйственной и пищевой продукции расходуется более 100 кг химических реагентов, относящихся к веществам различных химических классов, имеющих разное физическое состояние и степень опасности. Рекомендуется разработать стандартные лабораторные правила, касающиеся методов учета, сбора и хранения, а также методов утилизации образующихся остатков лабораторных химикатов.
URI: https://elib.belstu.by/handle/123456789/65319
Appears in Collections:Статьи в зарубежных изданиях

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Yegorova Z. Quantitative assessment.pdf309.68 kBAdobe PDFView/Open



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.