Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.belstu.by/handle/123456789/69931
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorOtunshiyeva, A. E.-
dc.contributor.authorBolegenova, S. A.-
dc.contributor.authorVetokhin, S. S.-
dc.contributor.authorLamotkin, S. A.-
dc.contributor.authorTulekbaeva, A. K.-
dc.date.accessioned2025-05-03T06:40:08Z-
dc.date.available2025-05-03T06:40:08Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationDevelopment of new types of vegetable oil blends with balanced fatty acid composition on the basis of kazakh cotton oil and belarusian linseed oil / A. E. Otunshiyeva, S. A. Bolegenova, S. S. Vetokhin [et al.] // Mechanics and Technology: Scientific journal. – 2024. – No.2(84). – P. 73-80.ru
dc.identifier.urihttps://elib.belstu.by/handle/123456789/69931-
dc.description.abstractThe article presents the results of research on the development of new types of vegetable oils, based on the combination of oils with higher content of such acids as linolenic and lenolic acids with oils in which these contents are lower. It has been established that the content of linoleic acid in cotton oil exceeds all other oils practically twice, and linseed oil in the content of α-linolenic acid practically 50 times. Consequently, the optimal fatty acid composition is a blend of cotton and linseed oils in ratios of 5:1 and 10:1. Such ratio allows to balance the blend by ω-3 and ω-6 acids, as well as to reduce the oxidizing ability of vegetable oils, affecting the shelf life of the final product.ru
dc.description.abstractВ статье приведены результаты исследований по разрботке новых видов растительных масел, основанных на комбинировании масел с более высоким содержанием таких кислот, как линоленовая и ленолевая с маслами, в которых эти содержания более низки. Установлено, что по содержанию линолевой кислоты хлопкового масло, превосходит все остальные масла практически в два раза, а льняное по содержанию α-линоленовой кислоты – практически в 50 раз. Следовательно, оптимальным по жирокислотному составу является купаж из хлопкового и льняного масел в соотношениях 5:1 и 10:1. Такое соотношение позволяет сбалансировать купаж по ω-3 и ω-6 кислотам, а также снизить окислительную способность растительных масел, влияющих на сроки хранения конечного продукта.ru
dc.format.mimetypeapplication/pdfru
dc.language.isoenru
dc.subjectcottonseed oilru
dc.subjectlinoleic acidru
dc.subjectblended vegetable oilsru
dc.subjectlinseed oilru
dc.subjectedible vegetable oilsru
dc.subjectlinolenic acidru
dc.subjectpolyunsaturated fatty acidsru
dc.subjectхлопковое маслоru
dc.subjectлинолевая кислотаru
dc.subjectкупажи растительных маселru
dc.subjectльняное маслоru
dc.subjectпищевые растительные маслаru
dc.subjectлиноленовая кислотаru
dc.subjectполиненасыщенные жирные кислотыru
dc.titleDevelopment of new types of vegetable oil blends with balanced fatty acid composition on the basis of kazakh cotton oil and belarusian linseed oilru
dc.typeArticleru
dc.identifier.DOIhttps://doi.org/10.55956/XSIA3662-
Appears in Collections:Статьи в зарубежных изданиях

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Otunshiyeva_Development.pdf559.54 kBAdobe PDFView/Open



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.