Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.belstu.by/handle/123456789/70601
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorCharapitsa, Siarhei-
dc.contributor.authorSytova, Svetlana-
dc.contributor.authorKavalenka, Anton-
dc.contributor.authorSobolenko, Lidia-
dc.contributor.authorKostyuk, Nikolai-
dc.contributor.authorEgorov, Vladimir-
dc.contributor.authorLeschev, Sergey-
dc.contributor.authorVetokhin, Sergey-
dc.contributor.authorZayats, Natalia-
dc.date.accessioned2025-06-17T08:16:41Z-
dc.date.available2025-06-17T08:16:41Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationThe study of the matrix effect on the method of direct determination of volatile compounds in a wide range of alcoholic beverages / S. Charapitsa, S. Sytova, A. Kavalenka, L. Sobolenko [et al.]. - Text : electronic // Food Control. - 2021. - Т. 120. - С. 107528. - Bibliogr.: at the end of the article. - il., tabl.ru
dc.identifier.urihttps://elib.belstu.by/handle/123456789/70601-
dc.description.abstractThe results of experimental studies of the method of using ethyl alcohol as an internal standard for the direct determination of volatile compounds for a wide range of alcoholic and ethanol-containing products: whiskey, brandy, grappa, vodka, scotch, bourbon, brandy, calvados, sake, rum, gin, tequila and rectified ethyl alcohol 96% v/v are presented. The results, obtained for the developed method, were compared with the results, obtained for traditional internal standard method, using 2-pentanol as internal standard. The relative difference between developed and traditional methods aren’t exceed ±2.0%. Assessment of influence of matrix effects to the results, obtained for developed method, is performed using standard additions method with the following ANOVA analysis. Ways are proposed for performing interlaboratory study of the method under the patronage of the OIV to recognize the method for regulatory purposes at the international level.ru
dc.description.abstractПредставлены результаты экспериментальных исследований метода использования этилового спирта в качестве внутреннего стандарта для прямого определения летучих соединений для широкого спектра алкогольной и этанолсодержащей продукции: виски, бренди, граппы, водки, скотча, бурбона, бренди-коньяка, кальвадоса, саке, рома, джина, текилы и ректификата представлен этиловый спирт 96% в/в. Результаты, полученные по разработанному методу, были сопоставлены с результатами, полученными по традиционному методу внутреннего стандарта, использующему 2-пентанол в качестве внутреннего стандарта. Относительная разница между разработанным и традиционным методами не превышает ±2,0%. Оценка влияния матричных эффектов на результаты, полученные для разработанного метода, проводится с использованием стандартного метода дополнений с последующим анализом ANOVA. Предлагаются способы проведения межлабораторных исследований метода под патронажем OIV для признания метода в нормативных целях на международном уровне.ru
dc.format.mimetypeapplication/pdfru
dc.language.isoenru
dc.subjectalcoholic beveragesru
dc.subjectvolatile compoundsru
dc.subjectethanolru
dc.subjectinternal standardru
dc.subjectmatrix effectru
dc.subjectалкогольные напиткиru
dc.subjectлетучие соединенияru
dc.subjectэтанолru
dc.subjectвнутренний стандартru
dc.subjectматричный эффектru
dc.titleThe study of the matrix effect on the method of direct determination of volatile compounds in a wide range of alcoholic beveragesru
dc.typeArticleru
dc.identifier.udc663.54:543.5-
dc.identifier.DOI10.1016/j.foodcont.2020.107528-
Appears in Collections:Статьи в зарубежных изданиях

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
charapitsa2021.pdf7.3 MBAdobe PDFView/Open



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.