Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.belstu.by/handle/123456789/71648Full metadata record
| DC Field | Value | Language |
|---|---|---|
| dc.contributor.author | Tleuova, К. Zh. | - |
| dc.contributor.author | Shingisov, А. U. | - |
| dc.contributor.author | Yelemanova, Zh. R. | - |
| dc.contributor.author | Turaliyeva, М. А. | - |
| dc.contributor.author | Yermekbayeva, А. Т. | - |
| dc.contributor.author | Yesimova, А. M. | - |
| dc.contributor.author | Dauylbay, А. D. | - |
| dc.contributor.author | Tulekbaeva, А. К. | - |
| dc.contributor.author | Vetokhin, Siarhei Siarheevich | - |
| dc.date.accessioned | 2025-10-02T13:26:13Z | - |
| dc.date.available | 2025-10-02T13:26:13Z | - |
| dc.date.issued | 2025 | - |
| dc.identifier.citation | Increasing the biological value of yogurt by enriching it with vegetable extract / К. Zh. Tleuova, А. U. Shingisov, Zh. R. Yelemanova [et al.]. - Text : electronic // Microbiology and virology. - 2025. - № 3. - P. 237-246. - Bibliogr.: 9 nam. - il., tabl. | ru |
| dc.identifier.uri | https://elib.belstu.by/handle/123456789/71648 | - |
| dc.description.abstract | In the context of growing interest in functional foods with high biological value and preventive properties, special attention is paid to the integration of plant extracts in the production of fermented dairy products. This study examines the effect of phytocomponents on the organoleptic, microbiological, and antimicrobial characteristics of a probiotic product based on a mixture of mare's and cow's milk. The used extract, which contains hawthorn fruits, sage, oregano, thyme, basil, and cloves, is a source of polyphenols, organic acids, vitamins, and minerals. | ru |
| dc.description.abstract | В условиях растущего интереса к функциональным продуктам питания, обладающим высокой биологической ценностью и профилактическими свойствами, особое внимание уделяется интеграции растительных экстрактов в технологии производства кисломолочных изделий. В настоящем исследовании изучено влияние фитокомпонентов на органолептические, микробиологические и антимикробные характеристики пробиотического продукта, полученного на основе смеси кобыльего и коровьего молока. Использованный экстракт, содержащий плоды боярышника, шалфей, душицу, чабрец, базилик и гвоздику, является источником полифенолов, органических кислот, витаминов и минеральных веществ. | ru |
| dc.format.mimetype | application/pdf | ru |
| dc.language.iso | en | ru |
| dc.subject | lactic acid bacteria consortium | ru |
| dc.subject | fermented product | ru |
| dc.subject | mare's milk | ru |
| dc.subject | cow's milk | ru |
| dc.subject | plant additives | ru |
| dc.subject | консорциум молочнокислых бактерий | ru |
| dc.subject | ферментированные продукты | ru |
| dc.subject | кобылье молоко | ru |
| dc.subject | коровье молоко | ru |
| dc.subject | растительные добавки | ru |
| dc.title | Increasing the biological value of yogurt by enriching it with vegetable extract | ru |
| dc.type | Article | ru |
| dc.identifier.udc | 637.146.2 | - |
| Appears in Collections: | Статьи в зарубежных изданиях | |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| Tleuova К. Zh. Increasing the biological.pdf | 301.26 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
