Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.belstu.by/handle/123456789/71648
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorTleuova, К. Zh.-
dc.contributor.authorShingisov, А. U.-
dc.contributor.authorYelemanova, Zh. R.-
dc.contributor.authorTuraliyeva, М. А.-
dc.contributor.authorYermekbayeva, А. Т.-
dc.contributor.authorYesimova, А. M.-
dc.contributor.authorDauylbay, А. D.-
dc.contributor.authorTulekbaeva, А. К.-
dc.contributor.authorVetokhin, Siarhei Siarheevich-
dc.date.accessioned2025-10-02T13:26:13Z-
dc.date.available2025-10-02T13:26:13Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationIncreasing the biological value of yogurt by enriching it with vegetable extract / К. Zh. Tleuova, А. U. Shingisov, Zh. R. Yelemanova [et al.]. - Text : electronic // Microbiology and virology. - 2025. - № 3. - P. 237-246. - Bibliogr.: 9 nam. - il., tabl.ru
dc.identifier.urihttps://elib.belstu.by/handle/123456789/71648-
dc.description.abstractIn the context of growing interest in functional foods with high biological value and preventive properties, special attention is paid to the integration of plant extracts in the production of fermented dairy products. This study examines the effect of phytocomponents on the organoleptic, microbiological, and antimicrobial characteristics of a probiotic product based on a mixture of mare's and cow's milk. The used extract, which contains hawthorn fruits, sage, oregano, thyme, basil, and cloves, is a source of polyphenols, organic acids, vitamins, and minerals.ru
dc.description.abstractВ условиях растущего интереса к функциональным продуктам питания, обладающим высокой биологической ценностью и профилактическими свойствами, особое внимание уделяется интеграции растительных экстрактов в технологии производства кисломолочных изделий. В настоящем исследовании изучено влияние фитокомпонентов на органолептические, микробиологические и антимикробные характеристики пробиотического продукта, полученного на основе смеси кобыльего и коровьего молока. Использованный экстракт, содержащий плоды боярышника, шалфей, душицу, чабрец, базилик и гвоздику, является источником полифенолов, органических кислот, витаминов и минеральных веществ.ru
dc.format.mimetypeapplication/pdfru
dc.language.isoenru
dc.subjectlactic acid bacteria consortiumru
dc.subjectfermented productru
dc.subjectmare's milkru
dc.subjectcow's milkru
dc.subjectplant additivesru
dc.subjectконсорциум молочнокислых бактерийru
dc.subjectферментированные продуктыru
dc.subjectкобылье молокоru
dc.subjectкоровье молокоru
dc.subjectрастительные добавкиru
dc.titleIncreasing the biological value of yogurt by enriching it with vegetable extractru
dc.typeArticleru
dc.identifier.udc637.146.2-
Appears in Collections:Статьи в зарубежных изданиях

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tleuova К. Zh. Increasing the biological.pdf301.26 kBAdobe PDFView/Open



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.