Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://elib.belstu.by/handle/123456789/45553
Название: Influence of macro- and micro-element content on mycelial growth of Phoma sp.1
Авторы: Ramanenka, Maryna O.
Ðíipars, Vilnis
Yarmalovich, Vasili A.
Ключевые слова: pathogenic fungi
forest nurseries
mineral nutrients
in vitro growth conditions
phytopathology
патогенные грибы
лесные питомники
минеральное питание
условия роста in vitro
фитопатология
элементы минерального питания
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Ramanenka, M. O. Influence of macro- and micro-element content on mycelial growth of Phoma sp.1 / M. O. Ramanenka, V. Ðíipars, V. A. Yarmalovich // Proceedings of the Latvian academy of sciences. Section B,- 2021. - Vol. 75, No. 3 (732). - P. 206–210.
Краткий осмотр (реферат): This report provides additional data about the influence of macro- and micro-elements on the growth of Phoma sp. 1 in vitro to complement the description of growth culture and morphological features. It was found that addition of tricalcium phosphate and potassium chloride to the media at concentrations of 1 g/l and 2 g/l slows the mycelial growth by an average of 30%. The micro-elements copper sulphate (at 50 mg/l and 100 mg/l) and zinc sulphate (at 100 mg/l) decreased growth by 50%, 63%, and 32%, respectively. Urea completely inhibited Ph. sp.1 growth at 0.5 g/l. Summarising previously published information, Phoma sp. 1 is a mesophilic acidophile, capable of forming chlamydospores in culture. Pycnidia form deep in the media only after prolonged low-temperature storage. The optimal pH for growth is 4.3–4.9. Constant medium aeration favours the formation of typical mycelium, proportional growth and stable biomass accumulation.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://elib.belstu.by/handle/123456789/45553
Располагается в коллекциях:Публикации в зарубежных изданиях

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Ramanenka_Influence.pdf1.11 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть



Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.