Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.belstu.by/handle/123456789/54555
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЧарнушэвіч, Рыгор Аляксеевіч-
dc.contributor.authorДамнянкова, Алеся Уладзіміраўна-
dc.contributor.authorКісялёў, Сяргей Уладзіміравіч-
dc.contributor.authorАзоўская, Наталля Алегаўна-
dc.date.accessioned2023-02-16T09:44:25Z-
dc.date.available2023-02-16T09:44:25Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationЧарнушэвіч Р. А., Дамнянкова А. У., Кісялёў С. У., Азоўская Н. А. Асаблівасці арганізацыі харчавання насельніцтва ва ўмовах павышанай радыяцыйнай рызыкі // Труды БГТУ. Сер. 1, Лесное хоз-во, природопользование и перераб. возобновляемых ресур- сов. 2023. № 1 (264). С. 201–207. DOI: 10.52065/2519-402X-2023-264-22.ru
dc.identifier.urihttps://elib.belstu.by/handle/123456789/54555-
dc.description.abstractПраведзены аналіз фактараў, якія ўплываюць на фарміраванне доз унутранага апраменьвання насельніцтва Беларусі, пражываючага на забруджаных радыенуклідамі тэрыторыях. На паступленне і назапашванне радыенуклідаў у арганізме чалавека аказваюць уплыў асаблівасці харчавання. Асноўныя прадукты, якія спажывае насельніцтва, – гэта малако і малочныя прадукты, бульба, мясныя прадукты, у значна меншай колькасці гародніна і садавіна. Насельніцтва Рэспублікі Беларусь, асабліва сельскія жыхары, часта спажывае і так званыя «дары лесу» – ягады, грыбы, мяса дзікіх жывёл, рыбу і інш. Па выніках даследаванняў, на харчовыя прадукты лесу, якія складаюць усяго некалькі адсоткаў ад масы штодзённага рацыёну сельскіх жыхароў Беларускага Палесся, даводзіцца да 50% паступлення агульнай актыўнасці цэзія-137 у іх арганізм ад агульнай колькасці ежы. Калі ў насельніцтва на працягу года харчовы рацыён уключае чатыры асноўныя прадукты (мяса, малако, бульбу і гародніну), то сумарная доза ўнутранага апраменьвання складзе каля 0,9 мЗв, па гэтых кампанентах харчовага рацыёна неабходна паменшыць дапушчальныя ўзроўні забруджвання. Для зніжэння доз унутранага апраменьвання і разбуральнага дзеяння радыяцыі неабходна рэгулярна ўжываць у ежу агародніну і садавіну, якія ўтрымліваюць пекцінавыя рэчывы.ru
dc.format.mimetypeapplication/pdfru
dc.language.isoberu
dc.publisherБГТУru
dc.subjectдоза ўнутранага апраменьванняru
dc.subjectрадыёнуклідыru
dc.subjectрадыеактыўнае забруджваннеru
dc.subjectцэзій-137ru
dc.titleАсаблівасці арганізацыі харчавання насельніцтва ва ўмовах павышанай радыяцыйнай рызыкіru
dc.typeArticleru
dc.identifier.udc613.2-046.55-
Appears in Collections:выпуск журнала постатейно

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
23. Чарнушэвіч.pdf668.3 kBAdobe PDFView/Open



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.