Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.belstu.by/handle/123456789/70219
Title: Hydroxymethylfurfural in canned fruit
Authors: Yegorova, Zinaida
Gusakova, Anastasia
Sivakova, Tatyana
Keywords: canned fruit
hydroxymethylfurfural
reversed-phase high-performance liquid chromatography
measurement method verification
фруктовые консервы
гидроксиметилфурфурол
высокоэффективная жидкостная хроматография с обращенной фазой
верификация метода измерения
Issue Date: 2024
Citation: Yegorova, Z. Hydroxymethylfurfural in canned fruit / Z. Yegorova, A. Gusakova, T. Sivakova. - Text : electronic // Annali d’Italia. - 2024. - № 62. - P. 14-19. - Bibliogr.: 16 nam. - il., tabl.
Abstract: A standard method for the quantitative determination of 5-hydroxymethylfurfural in canned fruit products using reversed-phase high-performance liquid chromatography and spectrophotometric detection in the ultraviolet region of the spectrum at a wavelength of 284 nm has been verified. The results of calculations of acceptance criteria during verification (repeatability and intermediate precision indices) showed that the considered method for determining the concentration of HMF in canned fruit described in GOST 31644-2012 is reproducible in a chromatographic research laboratory, and the obtained results can be considered reliable. It was shown that from 17.02 to 23.56 mg/dm3 of HMF were detected in canned apples (puree and jam), which indicates the advisability of industrial control of the conditions of processing and storage of such products.
Апробирован стандартный метод количественного определения 5-гидроксиметилфурфурола в фруктовых консервах с использованием высокоэффективной жидкостной хроматографии с обращенной фазой и спектрофотометрического определения в ультрафиолетовой области спектра на длине волны 284 нм. Результаты расчетов критериев приемлемости при проведении верификации (показатели повторяемости и промежуточной точности) показали, что рассмотренный метод определения концентрации HMF во фруктовых консервах, описанный в ГОСТ 31644-2012, воспроизводим в лаборатории хроматографических исследований, а полученные результаты можно считать достоверными. Было показано, что в консервированных яблоках (пюре и варенье) было обнаружено от 17,02 до 23,56 мг/дм3 HMF, что свидетельствует о целесообразности производственного контроля условий переработки и хранения таких продуктов.
URI: https://elib.belstu.by/handle/123456789/70219
Appears in Collections:Статьи в зарубежных изданиях

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Yegorova, Z. Hydroxymethylfurfural in canned fruit.pdf415.01 kBAdobe PDFView/Open



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.