Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.belstu.by/handle/123456789/70219
Title: | Hydroxymethylfurfural in canned fruit |
Authors: | Yegorova, Zinaida Gusakova, Anastasia Sivakova, Tatyana |
Keywords: | canned fruit hydroxymethylfurfural reversed-phase high-performance liquid chromatography measurement method verification фруктовые консервы гидроксиметилфурфурол высокоэффективная жидкостная хроматография с обращенной фазой верификация метода измерения |
Issue Date: | 2024 |
Citation: | Yegorova, Z. Hydroxymethylfurfural in canned fruit / Z. Yegorova, A. Gusakova, T. Sivakova. - Text : electronic // Annali d’Italia. - 2024. - № 62. - P. 14-19. - Bibliogr.: 16 nam. - il., tabl. |
Abstract: | A standard method for the quantitative determination of 5-hydroxymethylfurfural in canned fruit products using reversed-phase high-performance liquid chromatography and spectrophotometric detection in the ultraviolet region of the spectrum at a wavelength of 284 nm has been verified. The results of calculations of acceptance criteria during verification (repeatability and intermediate precision indices) showed that the considered method for determining the concentration of HMF in canned fruit described in GOST 31644-2012 is reproducible in a chromatographic research laboratory, and the obtained results can be considered reliable. It was shown that from 17.02 to 23.56 mg/dm3 of HMF were detected in canned apples (puree and jam), which indicates the advisability of industrial control of the conditions of processing and storage of such products. Апробирован стандартный метод количественного определения 5-гидроксиметилфурфурола в фруктовых консервах с использованием высокоэффективной жидкостной хроматографии с обращенной фазой и спектрофотометрического определения в ультрафиолетовой области спектра на длине волны 284 нм. Результаты расчетов критериев приемлемости при проведении верификации (показатели повторяемости и промежуточной точности) показали, что рассмотренный метод определения концентрации HMF во фруктовых консервах, описанный в ГОСТ 31644-2012, воспроизводим в лаборатории хроматографических исследований, а полученные результаты можно считать достоверными. Было показано, что в консервированных яблоках (пюре и варенье) было обнаружено от 17,02 до 23,56 мг/дм3 HMF, что свидетельствует о целесообразности производственного контроля условий переработки и хранения таких продуктов. |
URI: | https://elib.belstu.by/handle/123456789/70219 |
Appears in Collections: | Статьи в зарубежных изданиях |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Yegorova, Z. Hydroxymethylfurfural in canned fruit.pdf | 415.01 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.