Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.belstu.by/handle/123456789/69931
Title: Development of new types of vegetable oil blends with balanced fatty acid composition on the basis of kazakh cotton oil and belarusian linseed oil
Authors: Otunshiyeva, A. E.
Bolegenova, S. A.
Vetokhin, S. S.
Lamotkin, S. A.
Tulekbaeva, A. K.
Keywords: cottonseed oil
linoleic acid
blended vegetable oils
linseed oil
edible vegetable oils
linolenic acid
polyunsaturated fatty acids
хлопковое масло
линолевая кислота
купажи растительных масел
льняное масло
пищевые растительные масла
линоленовая кислота
полиненасыщенные жирные кислоты
Issue Date: 2024
Citation: Development of new types of vegetable oil blends with balanced fatty acid composition on the basis of kazakh cotton oil and belarusian linseed oil / A. E. Otunshiyeva, S. A. Bolegenova, S. S. Vetokhin [et al.] // Mechanics and Technology: Scientific journal. – 2024. – No.2(84). – P. 73-80.
Abstract: The article presents the results of research on the development of new types of vegetable oils, based on the combination of oils with higher content of such acids as linolenic and lenolic acids with oils in which these contents are lower. It has been established that the content of linoleic acid in cotton oil exceeds all other oils practically twice, and linseed oil in the content of α-linolenic acid practically 50 times. Consequently, the optimal fatty acid composition is a blend of cotton and linseed oils in ratios of 5:1 and 10:1. Such ratio allows to balance the blend by ω-3 and ω-6 acids, as well as to reduce the oxidizing ability of vegetable oils, affecting the shelf life of the final product.
В статье приведены результаты исследований по разрботке новых видов растительных масел, основанных на комбинировании масел с более высоким содержанием таких кислот, как линоленовая и ленолевая с маслами, в которых эти содержания более низки. Установлено, что по содержанию линолевой кислоты хлопкового масло, превосходит все остальные масла практически в два раза, а льняное по содержанию α-линоленовой кислоты – практически в 50 раз. Следовательно, оптимальным по жирокислотному составу является купаж из хлопкового и льняного масел в соотношениях 5:1 и 10:1. Такое соотношение позволяет сбалансировать купаж по ω-3 и ω-6 кислотам, а также снизить окислительную способность растительных масел, влияющих на сроки хранения конечного продукта.
URI: https://elib.belstu.by/handle/123456789/69931
Appears in Collections:Статьи в зарубежных изданиях

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Otunshiyeva_Development.pdf559.54 kBAdobe PDFView/Open



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.